30 maart 2016

PvdA Hulplijn Zorg! WMO, Jeugdhulp en Participatiewet (Ondersteuning Werk)!

Voor vragen over, of problemen met zorg, wmo, participatiewet en jeugdwet in uw persoonlijke situatie.

Hiervoor zijn wij van de PvdA Borne telefonisch bereikbaar:

Bram Donkers PvdA Raadslid: 06-22952595

Ellen Slettenhaar lid PvdA schaduwfractie: 06-22204437

In Borne zijn wij hard aan de slag gegaan om de drie onderdelen zoals hieronder vermeld goed te regelen voor de inwoners van de gemeente Borne.
Een en ander is in nauw overleg met een werkgroep, bestaande uit raadsafgevaardigden van alle politieke partijen tezamen, uitgevoerd.

Op papier ziet het er allemaal goed uit, niemand mag buiten de boot vallen, maar nu de praktijk.
Het is heel goed mogelijk dat u problemen ervaart, lastige situaties ondervindt waar u geen raad mee weet, of gewoon de weg niet weet. Dat horen wij graag, zodat wij u kunnen helpen dit op te lossen.

Hieronder een korte uitleg.

WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning):

Wie maatschappelijke ondersteuning nodig heeft, kan een beroep doen op de WMO. De gemeente onderzoekt met u welke ondersteuning u nodig heeft. Dat kan een maatwerkvoorziening of een algemene voorziening zijn. Een maatwerkvoorziening is afgestemd op uw situatie, zoals bijvoorbeeld aanpassingen in uw woning, een rolstoel of huishoudelijke hulp. Een algemene voorziening staat open voor iedereen, zoals bijvoorbeeld hulp aan buurthuizen en verenigingen, maaltijdvoorziening en het advies- en meldpunt huiselijk geweld en kindermishandeling e.d.

PARTICIPATIEWET:

Iedereen die kan werken, maar daarbij ondersteuning nodig heeft, valt onder de Participatiewet. De wet is er om zoveel mogelijk mensen met of zonder arbeidsbeperking werk te laten vinden. De Participatiewet vervangt de Wet werk en bijstand (Wwb), de Wet sociale werkvoorziening (WSW) en een groot deel van de Wet werk en arbeidsondersteuning jonggehandicapten (Wajong).

JEUGDWET:

Gemeenten zijn nu verantwoordelijk voor de jeugdhulp. Zij kunnen de zorg dichter bij de inwoners organiseren, maar ook eenvoudiger en goedkoper. De nieuwe organisatie van de jeugdhulp is vastgelegd in de Jeugdwet.