Vragen die niet zijn gesteld op het Slotdebat van 08-03-2022!

9 maart 2022

Nog even terug gekeken naar het einde van het Slotdebat van Borne Boeit: naar het vuurwerk dat werd beloofd.

Uiteraard kwam de raadsvergadering van vorig jaar aan bod waarin op initiatief van het CDA heel opzichtig het politieke debat moest worden gesmoord, met het voorstel om het betreffende agendapunt het huisvesten van Afghaanse vluchtelingen in Maria Mediatrix te schrappen.

Nu de gemeente wederom voor de taak staat om een bijdrage te leveren aan het huisvesten van vluchtelingen, maar nu uit de Oekraïne, is weer de enige serieuze optie : Maria Mediatrix! Maar nu zijn ineens alle partijen voor huisvesting. Met uitzondering van de SP dan. Niet omdat ze tegen de opvang van Oekraïense vluchtelingen zijn, maar de bewoonbaarheid van Maria Mediatrix zou onvoldoende zijn. Een veilig dak is een veilig dak. En in korte tijd is de bewoonbaarheid natuurlijk flink op te waarderen, als de schouders er maar worden onder gezet! En hulp kan van alle kanten worden ingeschakeld. Jammer dus dat het niet een unaniem raadsbesluit is geworden. De regie voor huisvesting is door de gemeente bij de Veiligheidsregio Twente (VRT) neergelegd.

 

Vraag 1 (die niet aan de VRT kon worden gesteld)

Wanneer kunnen er nu concreet vluchtelingen in Maria Mediatrix worden gehuisvest?

 

Terug naar het slotdebat waar het vuurwerk zat in de publieksvraag die wel werd gesteld: Wat is nu het verschil tussen Afghaanse vluchtelingen en Oekraïense vluchtelingen?

 

Het antwoord van de VVD komt neer op de stelling dat de opvang van vluchtelingen altijd in de regio moet plaats vinden.  En voor de Oekraïne zijn wij de regio! Daar kun je het mee eens zijn of niet.

Stuitend was echter het antwoord van de lijsttrekker van het CDA: de Oekraïense vluchtelingen zijn meer eigen! En dus moeten we het doen.

 

Vraag 2

Wat bedoeld de lijsttrekker van het CDA met meer eigen?

  • De Oekraïense vluchtelingen zijn overwegend blank?
  • De Oekraïense vluchtelingen zijn overwegend Christen? Weliswaar Orthodox Christen maar niettemin Christen!

 

Vraag 3

Kent de lijsttrekker van het CDA Artikel 1 van de Grondwet?

Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan.

Het niet beschikbaar stellen van Maria Mediatrix voor de opvang van Afghaanse vluchtelingen, die naar Nederland zijn gehaald omdat zij anders in hun leven worden bedreigd voor hun hulp aan Nederlands militairen, valt op zich vermoedelijk niet onder Artikel 1 van de Grondwet. Stuitend is natuurlijk wel dat dit enkel en alleen is besloten omdat aan een 15 tal buurtbewoners is belooft dat er geen asielzoekers meer in Maria Mediatrix zullen worden gehuisvest. Maar nu deze belofte aan de kant wordt geschoven om Oekraïense vluchtelingen te huisvesten, is niet alleen de ene draai, van de partijen die tegen de huisvesting van Afghaanse vluchtelingen hebben gestemd, nog gênanter dan die van de ander, maar komt ook Artikel 1 van de Grondwet in beeld. En daarmee de beantwoording van de publieksvraag: Wat is nu het verschil tussen Afghaanse vluchtelingen en Oekraïense vluchtelingen?

 

Vraag 4

Welk Christen Democratisch Appel dient er op het CDA afdeling Borne te worden gedaan om ten aanzien van in Nederland aanwezige vluchtelingen uitvoering te geven aan Artikel 1 van de Grondwet?

 

Vraag 5 (niet gesteld door de VVD)

Mijnheer de Vries verlaat u nu het debat?

 

Vraag 6 (Niet gesteld aan de presentatoren)

Vindt u het vooraf bedachte format belangrijker dan het behandelen van de discriminatore uitspraken die zojuist door het CDA zijn gedaan?

 

Denk dat het laatste woord hierover nog niet is gezegd!

Jaap Engelsman