5 februari 2015

Ondertunneling/gemeentelijke verbindingsweg over de Zenderse Es en Knip

Discussie.

 

Politiek is kiezen, maar op basis van welke gegevens.

 

Woensdagmorgen 4 februari 2015 zaten een 40-tal Bornenaren op de publieke tribune van een commissievergadering van de Provinciale Staten in Zwolle. Door de PvdA-fractie in de Staten was de voortgang van het dossier Ondertunneling/gemeentelijke verbindingsweg over de Zenderse Es bij de Molenkamp aangekaart. De Bornenaren waren benieuwd naar wat de maar liefst 6 insprekers uit Borne naar voren zouden brengen en hoe de gedeputeerde en de Statenleden hierop zouden reageren.

Net als tijdens een vergadering in september j.l. lichtte wethouder Mulder als eerste inspreker de inmiddels verdere besluitvorming in de gemeenteraad van Borne toe (“totaaloplossing met betrekking tot de ondertunneling te beginnen aan de buitenkant”). Buurtvertegenwoordigers verenigd in de Stichting Azelo uitten nog eens hun bezwaren en ook de voorstanders van een “knip in de rondweg” (belangrijke reden om de verbindingsweg aan te leggen) uit de Bornsche Maten en een aantal andere organisaties probeerden nog eens druk op de ketel te zetten om de weg zo spoedig mogelijk aan te leggen. Nieuwe insprekers maakten hun bezwaren kenbaar: een vertegenwoordigster van Wensink-Zuid, de rentmeester van Twickel, een vertegenwoordiger van de LTO (landbouwwerktuigen mogen niet over de weg) en een ondernemer/tegenstander van het sluiten van de spoorwegovergang bij de Oonksweg namens een aantal op groot transport aangewezen ondernemers.

Voor de Staten een niet gemakkelijk te doorgronden complexiteit, omdat prioriteitstelling, ruimtelijke ordening, verkeerskunde, financiën, locale bevoegdheid en provinciale bevoegdheid over elkaar heen buitelen.

Conclusies kunnen op basis van de reacties van de Statenfracties nog niet worden getrokken, omdat de meeste partijen de gedeputeerde de ruimte willen geven om de constructieve gesprekken met de gemeente Borne voort te zetten.

Maar direct hoopgevend voor de voorstanders van een gemeentelijke verbindingsweg waren de reacties niet. De PvdA-fractie in de Staten wees nu al de knip in de rondweg af, daarin gesteund door de gedeputeerde, omdat dit verkeerstechnisch niet nodig zou zijn en omdat we nergens hebben kunnen vinden dat een “knip” is afgesproken. Dat is voor de PvdA Borne teleurstellend, omdat we al 12 jaar leven met het idee van concentrische wijkopbouw/ uitbreiding Borne, waarbij een knip in de rondweg hoort en  mogelijk zou zijn als er een voldoende robuust verkeersalternatief wordt geboden. Dat alternatief is de gemeentelijke verbindingsweg aansluitend op de reeds geplande Zuidelijke rondweg.

Dat is ook de enige reden voor de PvdA in de gemeenteraad van Borne geweest om na grote aarzeling het plan van een gemeentelijke verbindingsweg raadsbreed te steunen. Als de knip er (onverhoopt) niet komt, willen we het aanleggen van de gemeentelijke verbindingsweg echt heroverwegen omdat dit geen oplossing biedt voor Zenderen en ook de Zenderse Es gedeeltelijk afbreuk doet. Dan kunnen we beter voor een andere ondertunneling kiezen.

Met de fractie van de PvdA in de Provinciale Staten heb ik afgesproken dat als we vanuit Borne zwart op wit kunnen aantonen dat de “knip” echt beloofd is, zij opnieuw met mij in gesprek willen gaan.

 

Bram Donkers

raadslid