28 oktober 2016

Bram Donkers: Een poosje niet zichtbaar en hoorbaar

Geachte leden,

In juli j.l. heb ik aan de raadsleden en de plaatselijke pers gemeld dat ik een bepaalde periode niet volwaardig zou kunnen functioneren als gemeenteraadslid namens de PvdA. Dat komt omdat in mijn strottenhoofd zich een carcinoom heeft ontwikkeld en die moet worden bestreden.

Waar mogelijk zou het werk zo goed mogelijk worden overgenomen door de schaduwfractie (dat is ook gebeurd), maar dat kan niet als de gemeenteraad vergaderd. De gemeenteraad heeft inmiddels een maal vergaderd en toevallig werd een motie niet aangenomen, omdat de stemmen staakten. Een eenmansfractie kan dus toch soms gewicht hebben.

Met de volgende beeldspraak zou je mijn situatie kunnen typeren. Decennia lang heb ik op een prachtige hoogvlakte mogen leven en functioneren en om niet verklaarbare reden veranderde dat vrij onverwacht eind juni in een dreigend ravijn voor een grillig middelgebergte.
Gelukkig wist men in Amsterdam voor mij een hangbrug te ontwerpen, waarover ik mij met enige moeite naar een vloeiender en aantrekkelijker landschap zou kunnen begeven om misschien weer een nieuwe hoogvlakte te bereiken. Ik heb die wiebelige en soms lastige hangbrug nu bijna gepasseerd en het is goed om dan opnieuw evenwicht te gaan zoeken.

Dat betekent dat ik langzaam weer van plan ben het fractie en raadswerk op te pakken. Daarbij word ik echter nog gehinderd door een slecht functionerende stem. Dat heeft tot gevolg dat ik voorlopig even niet met ieder raadslid of elke burger op elk moment over alles verbaal kan communiceren. Beleefde en/of hartelijk gestelde vragen ‘hoe het me gaat’, kosten me al moeite om te beantwoorden. Het gewoon in gezelschap communiceren, wat ook een deel is van het raadswerk, kost me zoveel energie dat ik het hoofddoel waarvoor ik dat in feite doe (het in woord en daad vertegenwoordigen van de PvdA) niet meer zou kunnen realiseren. Ik moet dus keuzes maken.
Anders gezegd: ik hoop dus weer goed met iedereen te communiceren, maar dat zal eerder via mails, woord, mimiek en gebaar gaan, dan door lange zinnen en (zoals in de politieke discussie vaak gebeurd) ‘herhaling van argumenten’.

Ik hoop dat u mij dat zult gunnen. Het betekent niet dat ik energie en passie heb verloren. Overigens gaat het me ‘over de gehele’ goed.

Bram Donkers, gemeenteraadslid PvdA.