AZC Schaamte

Door Jaap Engelsman op 29 september 2021

CDA, Borne-NU, GB’90 en VVD onthouden Afghaanse vluchtelingen acute noodopvang in AZC (Maria Mediatrix)!

Na een beschamende poging van het CDA, Borne-Nu en GB’90 daarin meeslepend, om het agendapunt “Instemmen met tijdelijke huisvesting vluchtelingen” van de agenda te schrappen, volgt toch nog een behandeling via stemverklaringen. Daarmee werd tenminste voorkomen dat elke politieke dialoog over het onderwerp in de kiem werd gesmoord.  En dan blijkt de meerderheid van de Raad, traditioneel de coalitie en in dit geval aangevuld met de VVD tegen de opvang van vluchtelingen te zijn. Weliswaar met de toevoeging van grootschalige opvang in het AZC: +/- 300 Afghanen waarvan een deel gezinnen, maar het effect op korte termijn is geen opvang! Het college is daarmee tot de orde geroepen en moet het Rijk laten weten dat Maria Mediatrix, ondanks dat het grotendeels leeg staat, niet beschikbaar is.

Om het vege politieke lijf, c.q. sociale gezicht, nog enigszins te redden werd door de coalitie nog wel de waardering geuit voor het voorstel van GL/PvdA om structurele kleinschalige opvang “ELDERS” in de gemeente te realiseren. Aan het voorstel van GL/PvdA om de opbrengsten van de tijdelijke huisvesting in het AZC (additionele uitkering Gemeentefonds en verhuur van het AZC) hiervoor te bestemmen, wordt met de keuze van genoemde partijen voorbij gegaan. Zelf heeft de gemeente Borne deze middelen niet meer op de plank liggen en zal ze een beroep moeten doen op de investeringsbereidheid van bijvoorbeeld Welbions. Om zo al dan niet tijdelijke extra sociale huisvesting te realiseren.

Het beeld dat blijft hangen na de Raadsvergadering van 28-09-2021
Jaap Engelsman

Jaap Engelsman

Jaap Engelsman

“Afgelopen jaren heeft de PvdA bijgedragen aan sluitende begrotingen. Hoewel de economie weer aantrekt wordt ook de komende jaren nog een beleidsarme periode voorzien. De Vloedbeltverbinding en de ondertunneling van het spoor (beoogd Oonksweg) trekt een zware wissel op het budget van de gemeente. Tel daar het Huis van Borne  en het sportcentrum Wooldrik bij

Meer over Jaap Engelsman